Main menu

CSOK – Családok megoszlása gyerekszám szerint

A CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény napi beszédtéma akár elemzői körökben, akár magánbeszélgetések keretében, ezért mi is megnéztük, hogy a térinformatika és a rendelkezésünkre álló adatbázisok és elemzési eszközök használatával mit tudunk hozzáadni a témához.

Előző blogbejegyzésünk arról szólt, hogy ha az ingázást választják a családok a főváros vonatkozásában, akkor milyen távolságig juthatnak haza a délutáni csúcsban.

Hol nagyobb a többgyerekes családok aránya hazánkban?

Most azt vizsgáljuk, hogy az összes család vonatkozásában, mely településeken, illetve melyik budapesti kerületekben laknak nagyobb arányban 2-3 vagy több gyerekes családok, illetve van-e összefüggés a magasabb arány és a lakókörnyezet jellege között?

"visible layers" - különböző tematikák ki-be kapcsolása

A térkép a 2 illetve 3 és több gyerekes családok, összes családra vetített arányát mutatja település és kerület szinten. A térképi elemzés alapja a 2011 évi népszámlálás háztartásokra vonatkozó adatsorai, melyek elérhetők az ArcCensus elemzési adatbázisban is.

A térképet böngészve feltűnő, hogy a 3 gyerekes családok magasabb aránya három térségre koncentrálódik, ez Észak-Kelet Magyarország, Belső-Somogy és Budapest agglomerációs térsége. Ha megnézzük a két térség jövedelmi és munkanélküliségi viszonyait a területek között markáns különbség figyelhető meg.

3 gyerekes családok aránya a magyar településeken

3 gyerekes családok aránya a magyar településeken

További elemzési térképek »

 A 2 gyerekes családok megoszlása eltér a 3 gyerekes családok elrendeződésétől, magas az arányuk a Győr – Budapest – Szeged tengely mentén, főként a megyeszékhelyek agglomerációs térségeiben, valamint Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középső térségeiben. Budapest vonatkozásában a déli peremkerületekben magas a 2 gyerekes családok aránya a 2011 évi népszámlálás adatai alapján.

2 gyerekes családok aránya a magyar településeken

2 gyerekes családok aránya a magyar településeken

Hol élnek ma a családok több gyerekkel?

A kerületi adatokat tovább bontva, kíváncsiak voltunk arra is, hogy ma hova költöznek szívesebben a többgyerekes családok, milyen típusú lakókörnyezetben nagyobb az arányuk, és hol feltűnően alacsony ez az arány. Vizsgálat alapjául első körben Budapestet és a környező 20 000 főnél népesebb agglomerációs településeket vettük. A vizsgálat alapegysége egy 200×200 méteres rácsháló.

"visible layers" - különböző tematikák ki-be kapcsolása

A térkép a 200×200 méteres egységekre aggregáltan tartalmazza a családok százalékos megoszlását a gyerekszám figyelembe vételével, annak megismeréséhez, hogy milyen jellegű területeken, milyen lakókörnyezetben laknak nagyobb arányban a 2 illetve a 3 és több gyermekes családok. Mekkora a különbség a két családtípus területi megoszlása között.

3 gyerekes családok aránya - 2015

3 gyerekes családok aránya – 2015

A térképekről leolvasható, hogy a belső kerületekben alacsonyabb a nagycsaládok aránya, míg a külső kerületek családi házas térségei felé haladva ez az arány jelentősen nő. Ugyanez igaz az agglomerációs településekre is, ahol főleg az utóbbi 5-10 évben épült lakóparkokban magas a többgyerekes családok aránya.

A 2 gyerekes családok megoszlása egyenletesebb a városban és környékén függetlenül a beépítés jellegétől, ezzel szemben a 3 vagy több gyerekes családokról már elmondható hogy inkább választják a központtól távolabbi, elsősorban családi házas beépítésű területeket, ahol a lakásállomány tekintetében elérhetőbb áron van nagyobb alapterületű, vagy több lakóhelységes lakóingatlan.

Témához kapcsolódó elemzések »

Elemzések forrása

Az elemzések forrása a GeoIndeX rendszerébe tartozó település és utca szintű elemzési adatbázisok, melyek a demográfiai, lakókörnyezeti, vásárlóerő és munkanélküliság területi különbségeinek vizsgálatához ad folyamatosan frissülő elemzési adatbázisokat és térinformatikai szolgáltatásokat.

Kérdezze munkatársainkat »

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085