Main menu

Agglomeráció és ingázás – hova érsz haza 30 perc alatt?

Rengeteg statisztika és elemzés készül arról, hogy mennyien ingáznak Budapestre dolgozni, tanulni, orvoshoz, stb. milyen mértékben nő az agglomeráció. A mostani jogszabályi változások, a CSOK bevezetése, a lakásépítési támogatások átalakítása tovább erősítheti ezt a folyamatot is. Mi annak jártunk kicsit utána mostani térképsorozatunkkal, hogy mennyi is az annyi, azaz hova juthatunk haza 30 perc alatt a napi munka után.

Északi agglomeráció böngészhető térképe »
Déli agglomeráció böngészhető térképe »

Csábít az agglomeráció, de hova jutunk haza?

A jogszabályi változások és az új Családi Otthonteremtési Kedvezmény, ismertebb nevén a CSOK miatt sokaknál – főleg a három vagy több gyerekre vágyóknál előtérbe kerül a kérdés, hogy jó-e, érdemes-e most kiköltözni külső kerületbe vagy az agglomerációba. Családi házas térségek, új építési lehetőség elsősorban ezeken a területeken van még. A beépítési jellegről térkép itt érhető el »

Nagyobb hely, saját kert, nincs alsó-felső szomszéd, nyomós érv – főleg kisgyerekekkel -, de a gyerekek gyorsan nőnek és ez előbb-utóbb felveti az ingázás kérdését is: iskolaválasztás, különórák, sport, munkahely, szórakozás, orvos és még sorolhatnánk, mi mindenben kell döntést hozni, hogy kint vagy bent, helyben vagy ingázunk. Ha az ingázás mellett döntünk, jön a következő kérdés: tömegközlekedés és/vagy autó? A tömegközlekedés részt nemrég boncolgatták itt a reggeli csúcsforgalomra vetítve. Mi úgy gondoljuk, hogy három vagy több gyerekkel csak tömegközlekedéssel nagyon nehéz lenne a logisztikát megoldani, pláne, ha mindkét szülő a fővárosban dolgozik és a gyerekek legalább óvodás, de inkább iskolás korúak…

Logisztikai kihívások és az időtényező

Az “anyataxi” problémáját (értsd: családapa rendre hosszúzik, anya gyűjti be délután a gyerekeket a suliból és viszi tovább edzésre, különórára) alapul véve vettünk pár olyan helyet a fővárosban, amelyek nem belvárosiak, de jelentős csomópontnak tekinthetőek – jelen esetben nagy kórházak -, és megnéztük, hogy a munkaidő végén a délutáni csúcsban milyen távolságra van esélye anyának időben hazaérni a napközi (zárás) idő vége előtt.

Északi agglomeráció összehasonlító térképe » 
Déli agglomeráció összehasonlító térképe » 

A kiválasztott helyszínek:

 • Margit Kórház – északi szektor (Buda)
 • Honvéd Kórház – észak szektor (Pest)
 • Szent János Kórház- nyugati szektor (Buda)
 • Uzsoki Kórház – keleti szektor (Pest)
 • Szent Imre Kórház – déli szektor (Buda)
 • Szent István Kórház – déli szektor (Pest)

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek azok a külső kerületek, illetve agglomerációs települések, amelyek több kiindulási pontból is elérhetők 30 percen belül.

Északi agglomeráció elérhetősége

A térképet böngészve megállapíthatjuk, hogy vannak olyan települések, amelyek két kiindulási pontról is elérhetők 30 percen belül, ezek:

 • a budai oldalon: Budakeszi, Nagykovácsi, Solymár, Pilisvörösvár, Pilisborosjenő, Üröm és Budakalász,
 • a pesti oldalon: Dunakeszi, Fót, Mogyoród, Csömör, Kistarcsa és Nagytarcsa

Ha az elérhetőséget vizsgáljuk, akkor Solymár, Üröm, Budakalász és Dunakeszi mondhatja el magáról, hogy vannak olyan részei a településnek, melyek Pestről és Budáról is elérhetők fél órán belül akár a délutáni csúcsban is.

Mindenképp figyelmet érdemel még Budapest III. és XII. kerületének külső része, valamint aIV., XV. és XVI. kerületek családi házas területe, melyek szintén több központi helyről elérhetők fél óra alatt.

Itt a döntést azonban már nagyban befolyásolja az ingatlanárak alakulása, erről térképet itt nézhet meg »

Déli agglomeráció elérhetősége


Itt is vannak olyan települések, amelyek két kiindulási pontról is elérhetők 30 percen belül, ezek:

 • a budai oldalon: Budakeszi, Budaörs, Törökbálint és Érd
 • a Csepel-szigeten: Halásztelek és Szigetszentmiklós
 • a pesti oldalon: Dunaharaszti

A Déli szektorban mindössze Budaörs az a település, amelyik elmondhatja magáról, hogy Pestről és Budáról is elérhető 30 percen belül. Sajátságos helyzetben van a Csepel-sziget, mely szintén elérhető 30 percen belül, de csak a két legközelebb eső vizsgálati ponttól (István és Imre), a távolabbiaktól már nem.

A déli szektor vizsgálatából sem hagyhatjuk ki Budapest külső kerületeit, mivel itt is számos olyan terület található – főleg Kelet-Pesten -, amelyek megközelítése a vizsgálati szempontból kedvező, ilyenek a X., XIX. és XX. kerület belváros felé eső részei. A budai oldalon pedig a XI. és a XXII. kerület egyes részei.

Az elemzésekből azt állapíthatjuk meg, hogy nincs könnyű helyzetben az, aki olyan külső kerületben, vagy agglomerációs településen szeretne építkezni, vagy új családi házat vásárolni, ahova még a délutáni csúcsban is haza szeretne érni fél órán belül a főváros több csomóponti helyszínét – jelen esetben a nagyobb kórházakat – figyelembe véve.

A képet tovább árnyalja a szabad, beépíthető területek megoszlása, valamint a jelenlegi és a jövőben várhatóan átalakuló kínálati lakáspiaci árak alakulása: további térképek itt »

Az elemzés módszertana

100×100 méteres rácshálót feszítettük Budapest és vonzáskörzetének lakott területeire, és ezekre vizsgáltuk meg, hogy az adott kórházaktól autóval mennyi idő alatt érhetők el. Nem számoltunk parkolóhely keresési és belső területeken a gyaloglási idejével, kizárólag a délután 17 órakor a kifelé forgalom utazási sebességeivel számoltunk.

Nem foglalkoztunk azzal, hogy az agglomerációs településeken milyen az új építésű ingatlanok kínálata és milyenek az árak. Ez egy következő elemzés témája lehet.

Az elemzés forrása

Az elemzésekhez az AntaresNav Kft. által üzemeltetett Egérút navigációs alkalmazásból származó tényleges forgalmi forgalmi (autós elérési) adatokat használtuk fel. Az online térképi megjelenítés a 100×100 méteres rácshálóra aggregált adatok megjelenítésével történt a CartoDB ingyenes tematikus térképkészítő alkalmazás használatával.

További egyedi elemzések »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085