Main menu

Munkanélküliség

A munkanélküliség mértéke jó indikátora egy település vagy térség versenyképességi, fejlődési potenciáljának. A térbeli vagy időbeli változások vizsgálata segítheti a piaci döntéshozatali folyamatokat is.

GeoIndex munkanélküliségi adatbázisa

A GeoIndeX rendszerében 2008 nyarától kezdve havi szinten folyamatosan feldolgozásra és az ArcAdat elemzési adatbázisba beépítésre kerülnek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat által havi rendszerességgel publikált településsoros munkanélküliségi alapadatok. Az alapadatok feldolgozása mellett komplex mutatók számításával segítjük a területi különbségek megértését.

Interaktív, böngészhető munkanélküliségi térkép »

Munkanélküliségi adatbázis jellemzői

Az ArcAdat elemzési adatbázis minden magyar településre egységesen tartalmazza a munkanélküliség településsoros alapadatait melyek:
  • a nyilvántartott álláskeresők száma,
  • a több, mint 365 napja nyilvántartott álláskeresők száma,
  • a járadék, illetve segély típusú ellátásra jogosultak száma és
  • a munkavállaló korú népesség száma.

Elemzési mintatérképek


1 2 3 4 13

Az alapadatok mellett a településsoros munkanélküliségi adatbázis számított mutatókat is tartalmaz, melyek sokkal árnyaltabb képet mutatnak a munkanélküliség térbeli különbségeiről, ezek
  • a területi munkanélküliségi mutató, amely a nyilvántartott álláskeresők munkavállaló korú népességhez viszonyított arányát jelenti, valamint
  • relatív munkanélküliségi mutató, amely a területi mutató országos átlaghoz viszonyított arányát adja meg. Azaz megmutatja, hogy egy település munkanélküliségi szempontból mennyivel van rosszabb vagy jobb helyzetben, mint az ország más települései.

Munkanélküliségi adatbázis vonatkozási időszaka, elérhetősége

A magyar települések munkanélküliségi viszonyait bemutató idősoros adatok és számított mutatók 2008 nyarától havi, azt megelőzőleg, 2000-ig visszamenőleg éves bontásban állnak az ön rendelkezésere az ArcAdat adatbázisban település szinten. Az adatsorok magasabb területi egységekre (járás, kistérség vagy megye aggregálhatók). Az adatbázis MS Excel táblázatként vásárolható meg az ArcAdat adatbázis részeként.

Munkanélküliségi adatok térképi megjelenítése

A munkanélküliségi adatsorok térképi megjelenítését, elemzését segítik a cégünk által készített és forgalmazott elemzési térképek:

  • ArcMagyarország térkép - Magyarország közigazgatási térképe, mely Magyarország valamennyi közigazgatási egységét, és közlekedési hálózatát tartalmazza, M=1:250 000 méretaránynak megfelelő térképi pontossággal, vektoros állományként.
  • A GeoXRaszter térkép - Magyarország részletes raszter utcatérképe, mely Magyarország miden településének részletes utcahálózatát és házszámadatait tartalmazza a közigazgatási besorolással, 11 méretarányra generalizált georeferált bitmap képek formájában.
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085