Main menu

Demográfia

A népesség területi megoszlásának és demográfiai jellemzőinek ismerete alapvető fontosságú az üzleti szolgáltatások kialakításakor, vagy területi elemzések készítésekor.

A GeoIndeX rendszerébe tartozó adatbázisok különböző területi szintekre – régiótól az utca szintig – évekre és adatmélységben biztosítanak elemzési adatokat a népesség demográfiai jellemzőinek vizsgálatához.

Budapest népsűrűség térképe

Böngészéshez kattintson a térképre! Tematika kiválasztásához a "Visible layers" ablakban válassza a "Népsűrűség" elemet.

100x100-nepsuruseg-Budapest-2016

Demográfiai alapadatok

A demográfiai alapadatok az idősoros népességadatok, az azokból számított változásmutatók, valamint a férfi-nő megoszlásra vagy a korcsoportos népességre vonatkozó alapadatok a GeoIndeX rendszerébe tartozó különböző adatbázisokból érhetők el.


1 2 3 4 5 13


Mindig a célnak megfelelő népesség adatbázis

A népesség demográfiai jellemzőire vonatkozó mutatókat a GeoIndeX rendszerébe tartozó adatbázisok különböző adatmélységben és időszakra tartalmazzák. Válassza mindig az elemzési céljainak leginkább megfelelő elemzési adatbázist!

Kapcsolódó cikkek, elemzések »

Adatbázis

Területi szint

Vonatkozási év

Adatkörök

ArcAdat - általános Budapest kerület, település, kistérség, járás, megye régió 2000 - 2015 összes, korcsoportok,  vándorlás, stb.
ArcAdat demográfia település 2000-2017 összes, férfi, nő (fő)
ArcCensus település, kistérség, járás 2011 (2001) összes, korcsoportok, iskolázottság, gazdasági aktivitás,családösszetétel
100x100 utca szint 20 000 főnél népesebb települések, Budapest agglomerációs települések 2017 összes népesség, korcsoportok, eltartottsági mutatók

Böngészhető városi rang és települési népesség térkép, forrása az ArcMagyarország térkép »

Demográfiai adatok szerepe az üzleti térinformatikában

Hálózatoptimalizálás, telephelyválasztás, vonzáskörzet meghatározás mind olyan üzleti folyamat ahol a népesség területi megoszlása meghatározó tényező. Az abszolút népesség ismerete sok esetben azonban nem elég!

Fontos lehet tudni a népesség demográfiai jellemzőit is, így a korcsoportok megoszlását, a népsűrűség alakulását, az idősek - fiatalok, a foglalkoztatottak - munkanélküliek, vagy akár a magasabb és alacsonyabb jövedelműek területi megoszlását is.

Az elemzési térképek a GeoIndeX adatbázisainak és az ArcMagyarország térkép közigazgatási elemeinek használatával készültek.

Elemzési cél szerinti adatválasztás

A térképek egyedi elemzési célok szerint készültek a GeoIndeX rendszerébe tartozó adatbázisok használatával. Részletes változólisták itt érhetők el »

Az adatbázisok Excel formátumúak, így különböző adatbázis kezelőbe importálhatók, térinformatikai szoftverekben is megjeleníthetők. Minden adatbázis tartalmazza a vonatkozó közigazgatási egység nevét és KSH kódját, így más adatbázisokkal, az azonosítókat tartalmazó térképi rétegekkel összekapcsolhatók.

Ha többet szeretne megtudni, lépjen kapcsolatba velünk »

GeoIndex demográfiai adatbázisai Magyarországra

A GeoIndeX rendszerébe tartozó elemzési adatbázisok különböző területi szintekre és adatmélységben tartalmaznak demográfiai mutatókat:

Az ArcAdat általános statisztikai adatbázis Magyarország teljes területére, minden közigazgatási szintre tartalmaz alap demográfiai mutatókat a 2000-2014 időszakra vonatkozólag éves bontásban. A kiemelt demográfiai adatkör összes / férfi / nő bontásban tartalmazza település szinten az állandó lakosság adatait 2000-ig visszamenőleg a legfrissebb 2016. januárjára vonatkozó adatokkal.

Az ArcCensus népszámlálási adatbázisai település, kistérség és járás szinten tartalmaznak részletes demográfiai mutatókat a két legutóbbi magyarországi népszámlálás éveiből (2001. és 2011.) A demográfiai témakörök között szerepel a lakosság korcsoportos összetételére, családi állapotára, iskolázottságára, gazdasági aktivitására vonatkozó adatsor is.

Az utca szintű elemzési adatbázis (100x100 méteres rácsháló alapján minden lakott területre Magyarországon) a magyar nagyvárosokra és Budapest agglomerációs településeire tartalmaz a népesség összetételére vonatkozó részletes adatokat. Az adatbázisban 2015. évre vonatkoznak a legfrissebb elérhető demográfiai adatsorok.

Szolgáltatások

Az adatbázisokhoz kapcsolódóan különböző szolgáltatásokat is vállalunk: egyedi elemzések készítését, különböző adatbázis-leválogatásokat, vagy adatbázis-összekapcsolásokat, lakókörnyezeti vizsgálatot, vagy üzleti környezettanulmány készítését, mintaelemzések »


 

ArcCensus 2011 adatbázis demográfiai témakörei

 • a népesség számának alakulása, terület, népsűrűség (24 mutató)
 • a népességváltozás különböző tényezői (15 mutató),
 • a népesség korcsoport és nemek szerint (57 mutató)
 • A 18 évesnél fiatalabb népesség kor szerint, a kormegoszlás főbb mutatószámai (23 mutató)
 • A 15 éves és idősebb népesség családi állapot szerint (18 mutató)
 • A 15 éves és idősebb nők az élve született gyermekek száma szerint (8 mutató)
 • A 7 éves és idősebb népesség a legmagasabb befejezett iskolai végzettség szerint (21 mutató)
 • A népesség iskolai végzettség és nemek szerint (24 mutató)
 • A népesség gazdasági aktivitás szerint (15 mutató)
 • A népesség nemzetiség szerint (22 mutató)
 • A népesség vallás, felekezet szerint (12 mutató)

Tudjon meg többet az ArcCensus 2011 adatbázisról »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085