Main menu

Városrészek területi különbségei a magyar nagyvárosokban

Üzleti vállalkozások hálózatbővítésénél, szociális vagy oktatási ellátások telepítésénél, de bármilyen ellátási hálózat optimalizálásánál fontos tudni, hogy az ellátásba, szolgáltatásba bevont terület milyen jellemzőkkel bír.

Városrészek mint az elemzés alapegységei

Üzleti célú szolgáltatások elemzésénél jellemzően három területi szinten értelmezik az üzleti adatokat, ezek az ellátási régió, a település és általában az irányítószám körzet szint, (ritkán mennek le a cím szintű adatok elemzéséig).

Vannak azonban olyan szolgáltatási területek, vagy fejlesztési célok, ahol az irányítószám szint kevésbé jól értelmezhető, sokkal inkább elterjedt vagy használhat a természetes lehatárolások, történelmileg vagy társadalmilag kialakult elnevezések, mint a városrészek használata.

Népesség megoszlása városrészek szerint

Mindenfajta elemzésnél alapvető igény van a népesség megoszlásának és összetételének vizsgálatára, annak érdekében, hogy megtudjuk mennyi is az az ember, akit elérhetünk szolgáltatásunkkal, vagy akit be kell vonni az adott ellátásba.

Jövedelmi különbségek városrészek szerint

Az elemzés – elsősorban üzleti célú környezettanulmányok készítésekor – kiegészíthető a népesség jövedelmi viszonyaira, vagy korösszetételére vonatkozó további vizsgálatokkal is.

Adatkapcsolás és egyedi elemzés

Ha már ismerjük a lakókörnyezet alapvető jellemzőit, akkor az elemzés tovább finomítható a saját üzleti adatok integrálásával – pl. meglévő értékesítési helyek forgalmi adatai – a külső forrásokból elérhető piaci adatok (pl.: POI sűrűség) összekapcsolásával, vagy akár a konkurens helyszínek térképezésével a penetráció hely alapú számításával, az elérhetőség vizsgálatával.

Kapcsolódó cikkek, elemzések »

Elemzési adatbázisok

A GeoIndeX rendszerébe tartozó 100×100 utca szintű vásárlóerő adatbázis, valamint a POIX hely és címadatbázis az ilyen típusú lakókörnyezeti elemzések elkészíthetőségét segítik.

Kérdezze munkatársainkat »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085