Main menu

Vasárnapi nyitvatartás hatása a belvárosi üzletekre

Sokakat foglalkoztat a március 15-től életbe lépő “A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról” szóló 2014. évi CII. törvény hatása. A témával foglalkozik – többek között –  a világgazdaság egyik mai cikke is (Vasárnap irány a belváros), ahol arról ír, hogy a világörökség területeken a boltok továbbra is korlátlanul nyitva tarthatnak a jogszabály 1 § 14. pontja szerint.

A téma kapcsán készítettük el azt a térképsorozatot, mely Budapest világörökség területeinek vonatkozásában mutatja be a kiskereskedelmi egységek megoszlását típusok és brandek szerint.

Kinek kell bezárni és kinek nem?

Budapest területén a Budai várnegyed és a Duna partok, valamint az Andrássy út világörökség helyszín. A jogszabály értelmében ezekbe a területekbe, valamint a világörökség helyszínek védőzónájába eső üzletek tartoznak a törvény  1 § 14. pontja szerinti kivételek közé.

Vilagorokseg-Budapest-kiskereskedelem-2015-2m

A kivételek körébe egyaránt bekerülnek így élelmiszereket, ruházati cikkeket, könyveket, újságot és trafikárut forgalmazó boltok is.

Vilagorokseg-Budapest-kiskereskedelem-tipus-2015-2m

A térképen az látszik, hogy – a mostani szabályozás szerint – a pesti oldalon felértékelődhet a Kiskörúton belüli terület, valamint a Nagykörút  Podmaniczky utca Király utca közti szakasza, mert az teljes egészében a világörökség területek védőzónájába esik, a budai oldalon a Batthyány tér környéke valamint a Gellért tér környéke válhat érdekessé.

Kereskedelmi kategóriák és Brand-ek érintettsége

Pár térkép erejéig vizsgáltunk különböző kiskereskedelmi kategóriákba tartozó áruházláncokat és azok előfordulását a budapesti világörökség területeken.


Ha más kereskedelmi egységekre kíváncsi, vagy egyedi elemzést szeretne, keresse munkatársainkat! »


Források

Az elemzések alapja a www.vilagorokseg.hu oldalon elérhető információk, valamint a POIX adatbázis kiskereskedelmi kategóriába tartozó elemei, a térképi megjelenítés a GeoXRaszter térkép felhasználásával történt.


 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085