Main menu

Közterület referencia

Ügyféladatbázisok egységes kezelését segítik a közterület és cím referencia adatbázisok. Ilyen az Országos Utcatörzs adatbázis is, mely minden magyarországi közterület nevet tartalmaz egységes szerkezetben folyamatos változáskövetéssel.

A címadatok tisztítása, egységesítése elengedhetetlen az ügyfelekhez kapcsolódó üzleti információk adatvesztés nélküli térbeli elemzéséhez is, a címtisztítás elvégezhető referencia adatbázis használatával vagy címtisztító – címvalidáló szolgáltatás igénybe vételével is.

Az utcanévjegyzék – Közterület referencia adatbázis tartalma

Az Országos Utcatörzs adatbázis Magyarország minden településének valamennyi hivatalos közterület elnevezését (magyarországi utcanevek) települések szerinti bontásban tartalmazza egységes szerkezetben, a változások folyamatos nyomon követésével.

Az adatbázis egységesen tartalmazza Magyarország valamennyi közterület nevét és címadatait (település, irányítószám, utcanév, típus, házszám) függetlenül attól, hogy az lakott cím, közületi cím, vagy valamilyen szolgáltatási egység címe.

Az utcanévjegyzék – közterület referencia adatbázis adatmélysége

A felhasználási céljának megfelelően eltérő adattartalommal, adatmélységgel rendelheti meg a magyarországi települések egységes szerkezetű közterület- (utcanév) és házszám szintű referencia adatbázisát – szükség szerint – a címekhez tartozó koordináta adatokkal.

Közterület 1 adatbázis használatát akkor javasoljuk önnek, ha ön egységesíteni szeretné adatbázisában szereplő magyarországi címei írásmódját, vagy egy adatbeviteli felületen segítené felhasználóit az egységes címfelvételben a rövidítések, elírások kiküszöbölésével.

Közterület 2 adatbázis használatát akkor javasoljuk önnek, ha a címek helyes írásmódja mellett szükséges annak ismerete is, hogy adott közterülethez milyen valós házszámok tartoznak. Így csökkentheti a pontatlan, vagy “hamis” címek felvételét az adatbevitel során.

Közterület 3 adatbázis használatát akkor javasoljuk önnek, ha a közterületek térbeli helyzetére is szüksége van címadatai kezelése során. A közterület 3 adatbázis az egyes közterületek térbeli vetületéhez tartozó min. és max. koordináta párokat (befoglaló négyzet térbeli paraméterei) is tartalmazza mind EOV (x, y koordináta), mind WGS84 (lat, lon koordináta) vetületi rendszerben.

Cím1 és Cím2 adatbázis használatát akkor javasoljuk önnek, ha ügyfélkezelése, vagy adatfeldolgozása során valamennyi valós magyarországi címre szüksége van egy olyan adatbázisban, melyet folyamatosan karban tartott és ahol a változáskövetés is biztosított, az egyedi címekhez tartozó koordináta adatok ismeretével.

Az utcanév jegyzék – közterület referencia adatbázis jellemzői

 • Az országos utcatörzs közterület referencia adatbázis a DSM-10 vektoros térképállományhoz igazítottan folyamatosan karban tartott adatbázis. Adatbázis frissítés minden évben kétszer, május és november hónapban kerül kiadásra.
 • Az adatbázis Magyarország minden településének valamennyi közterület nevét egységes szerkezetben tartalmazza.
 • Az adatbázis tab szeparált txt formában kerül szállításra, igény esetén mintaadatbázis kérhető.
 • Az adatbázisban minden település minden közterülete egyedileg azonosított, így a névegyezések sem okoznak anomáliákat.
 • Az adatbázisban folyamatosan nyomon követettek az átnevezések, megszüntetések és az új elnevezések.

Az adatbázisok egységes szerkezetűek a részletesebb adatbázisra egy alacsonyabb szintűről az áttérés bármikor biztosítható: Közterület 1 ⇒ Közterület 2 ⇒ Közterület 3 ⇒ Cím1 ⇒ Cím2 adatbázis. Az adatbázisok ára az adattartalom részletességétől függ.

A közterület referencia adatbázis felépítése

A közterület referencia adatbázis az adatkörtől, adatmélységtől függetlenül egységes szerkezetű az egész országra, mindhárom adatbázis tartalmazza az alábbi oszlopokat:

 • megyenév,
 • településnév, településrész név
 • irányítószám,
 • a közterület hivatalos neve (telje név rövidítések nélkül),
 • a közterület jellege (út, utca, körút, köz, sétány, stb.),
 • egész házszám (Közterület 2 és Közterület 3 adatbázis),
 • a közterület kezdetét és végét jelző koordinátapár (Közterület 3 adatbázis)
 • minőségkód
 • egyedi azonosító

Adatbázis árak »

Rendelje meg most »

Címhez köthető vásárlóerő adatbázis

A GeoX Kft. által készített és forgalmazott magyarországi címadatbázis összekapcsolható a 100×100 béta utca szintű vásárlóerő adatbázissal. A két adatbázis összekapcsolásával, ön megkaphatja bármelyik valós magyar cím lakókörnyezeti jellemzőit (20 000 főnél több lakosú magyar települések lakott területeire).

Tudjon meg többet a címhez köthető vásárlóerő adatbázisról »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085