Main menu

Országgyűlési választások eredményei – 2014.

Végleges választási eredmények még nincsenek, így pár részeredményről készítettünk település szintű térképeket.

Végleges eredmények térképei EOVK határokkal »

Választási eredmények érdekességei település szinten

A térképek a ma reggel 8 órai állapot alapján készültek a www.valasztas.hu weboldalon szabadon elérhető adatok felhasználásával. A térképek csak a Magyarországon leadott szavazatok feldolgozásával készültek, nem tartalmazzák a levélben, vagy a külképviseleteken leadott szavazatokat. A térképek település szintű adatokat ábrázolnak, nem a szavazóköri eredményeket mutatják!

FIDESZ-KDNP - listára leadott szavazatok aránya

FIDESZ-KDNP – listára leadott szavazatok aránya

A FIDESZ_KDNP összesen huszonnyolc településen ért el 80% feletti arányt. Nyírség határ menti településein kiemelkedően magas a FIDESZ-KDNP-re szavazók aránya, kettő településen (Liptód és Pálmajor) 100%-os eredményt értek el (Liptódon 25, Pálmajoron 101 érvényes szavazat volt). A legrosszabb aránnyal Csenyétén szerepeltek, (10 % alatt).

MSZP-EGYUTT-DK-PM-MLP - listára leadott szavazatok aránya

MSZP-EGYUTT-DK-PM-MLP – listára leadott szavazatok aránya

Az MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP tizenhét településen nem kapott egy érvényes szavazatot sem, ugyanakkor Csenyétén 80 % feletti aránnyal végeztek. A Budapest XIII. kerületben is különösen magas arányt értek el.

Jobbik - listára leadott szavazatok aránya

Jobbik – listára leadott szavazatok aránya

A Jobbik öt településen nem kapott egy szavazatot sem (pl. Csenyétén, az egyik legszegényebb faluban). Nagyon alacsony szavazatarányt értek el a három budai kerületben: I. II. és XII. kerületben is. A térbeli különbségek nagyjából az LMP szavazatarányának az ellentétjét mutatja, ahol az LMP jól szerepelt, ott a Jobbik arányában nagyon kevés szavazatot kapott.

LMP - listára leadott szavazatok aránya

LMP – listára leadott szavazatok aránya

A legmagasabb arányt (10% felett) a budai kerületekben és a budai oldal agglomerációs településein érték el. Jól szerepeltek néhány aprófaluban ( Orfalu, Patca, Dötk 20% felett), több közülük az Őrségben és a Balaton-felvidéken található . Alapvetően a nagyvárosokban és azok agglomerációjában szerepeltek jól, ott ahol magas az értelmiségiek aránya – népszámlálási adatok diplomások arányát ábrázoló térkép ugyanilyen területi különbségeket mutat. 266 településen egy szavazatot sem kaptak (Nyírség, Zemplén).

Választáshoz kapcsolódó elemzési térképek »

A választás eredménye a területi jellemzők tükrében

Az egyes pártok választási eredményei – megfelelő térképek és elemzési adatbázisok rendelkezésre állása esetén –  összevethető a település szintű társadalom- és gazdaságstatisztikai adatokkal. Vizsgálható, hogy van-e összefüggés, és ha igen, akkor milyen összefüggés lehet a munkanélküliség mértéke, az iskolai végzettség, a demográfiai összetétel, (pl.: a fiatalok és a nyugdíjasok aránya) és a választási eredmények között.

Ismerje meg az elérhető területi elemzési adatbázisokat »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085