Main menu

Munkanélküliségi ráta változása kistérségi szinten 2008-2014 között

Sokat hallani mostanában arról, hogy jelentősen javult a munkanélküliségi helyzet Magyarországon. Ennek kapcsán készítettük el azt a térképsorozatot, amely 2008 júliusa és 2014 márciusa között mutatja meg negyedéves bontásban a munkanélküliségi ráta (regisztrált munkanélküliek a munkavállaló korú népesség arányában) alakulását kistérségi bontásban.

Munkanelkulisegi-rata-Magyarorszag-NUTS4-201403-nevvel

Munkanélküliségi térképek forrása

Az elemzési térképsorozat az ArcAdat adatbázisba integrált, ÁFSZ által publikált havi munkanélküliségi mutatók felhasználásával készült. Az elemzések MapInfo szoftverrel az ArcMagyarország vektoros elemzési térkép közigazgatási rétegeinek felhasználásával készülnek.

Munkanélküliségi ráta 2008 nyarán

Munkanelkulisegi-rata-Magyarorszag-NUTS4-201807-nevvel

A vizsgálati időszak kezdetén a 175 magyarországi kistérség közül mindössze háromban volt a munkanélküliségi arány magasabb 20 %-nál (Abaúj-Hegyközi, Encsi és Csengeri), míg tizenhét kistérségben ez az arány 3 % alatt volt (Budapest agglomeráció, Győri, Csornai, Sopron fertődi kistérségek, valamint a Balatonfüredi kistérség).

Munkanélküliségi ráta mélypontja

A téli hónapokban mindig magasabb a munkanélküliségi arány mint a nyári idénymunkák idején. A vizsgált időszakban kétféle mélypontról beszélhetünk, amikor általánosan volt magas a munkanélküliség aránya, illetve mikor egy-egy térségben kimagasló volt a munkanélküliség mértéke. Mindkettő állítás igaz 2013. januárjára, amikor mindössze egy kistérség (Sopron-Fertődi) volt ahol nem érte el a munkanélküliség mértéke a 3 %-ot, ezzel szemben huszonkilenc kistérségben a munkanélküliségi ráta értéke meghaladta a 20 %-ot, (a legmagasabb érték 34,4 %).

Munkanelkulisegi-rata-Magyarorszag-NUTS4-201301-nevvel

Munkanélküliségi ráta általános csökkenése 2013 őszétől

2013 szeptembere az első olyan hónap, amikor már van olyan kistérség, ahol 1,5 % alatti a munkanélküliségi ráta, ez a Győr-Moson-Sopron megyei Sopron-Fertődi kistérség, ebben a hónapban már nincs olyan kistérség Magyarországon ahol a munkanélküliségi arány meghaladná a 20 %-t.

Munkanelkulisegi-rata-Magyarorszag-NUTS4-201309-nevvel

Nézze meg a teljes térképsorozatot!

Az elemzés alapját szolgáló térképeket és adatbázisokat a GeoIndeX blog készítője, a GeoX Kft. készíti és forgalmazza.
Ha kérdése van, lépjen kapcsolatba velünk »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085