Main menu

Lakott címek – valós címek különbségei Magyarországon

Sokszor felmerül a kérdés, hogy ha ismerjük a lakott címeket, akkor tudjuk-e ténylegesen a létező címeket? Ez a kérdés nem csak marketing szempontjából érdekes, hanem akár a közműszolgáltatók, akár bármilyen más piaci szolgáltatásokat nyújtó cég szempontjából is fontos lehet.

Lakott címek – valós címek aránya

Íme egy térkép, ami szemlélteti, hogy mennyi lehet a lakott és nem lakott – azaz ipari, kereskedelmi, vagy egyéb cím – aránya az egyes magyarországi településeken.

Lakott_cimek_aranya_20140429

Címnyilvántartások forrása, célja

A felhasználandó adatbázis kiválasztása előtt mindig pontosan meg kell határozni a felhasználás célját. Ajtó mélységű lakott cím nyilvántartása csak a KEKKH-nak van, tehát akinek feladatai ellátásához ilyen mélységű adatbázisra van szüksége, annak a nyilvántartóhoz kell fordulnia (pl.: közvélemény-kutatás, piackutatás, Direkt Marketing, Tudományos kutatás).

Ma Magyarországon elérhetők azonban olyan piaci adatbázisok, melyek tartalmazzák a valós magyarországi címeket, ilyen az országos utcatörzs adatbázis is, mely termékköröktől függően különböző adatmélységben tartalmazza a magyar települések hivatalos közterület neveit és valós házszámadatait, koordináta adatokkal együtt.

Az országos utcatörzs – közterület referencia adatbázis nagy hatékonysággal használható ügyfél nyilvántartások egységesítéséhez, címkereső szolgáltatásokhoz, vonzáskörzet, terjesztési körzet lehatárolásokhoz, címadatbázisok tisztításához is.

Hol lehet eltérés a lakott címek és a valós címek adatbázisa között?

A KEKKH lakott címek adatbázisa azokat a címeket tartalmazza, ahova valaki állandó lakhellyel bejelentkezett. A ténylegesen létező címek és a nyilvántartónál szereplő címek között jelentős különbségek lehetnek:

  • üdülőterületeken, vagy egykori zártkerti területeken,
  • ipari területeken,
  • külterületi részeken,
  • olyan területeken, ahol sok szolgáltató vagy irodaépület van egy helyen.

Nagyon minimális az eltérés az úgynevezett alvóvárosokban, vagy az agglomerációs településeken, ahol a napközbeni népesség alacsonyabb.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085