Main menu

Központi helyek Budapesten – adatkörök elemzéshez

  • Hol fordul meg sok ember, merre mozognak napközben Budapesten?
  • Hol vannak azok a szolgáltatások, kereskedelmi egységek, amelyek sok embert vonzanak napközben?
  • Hova érdemes szolgáltatásomat, boltomat telepíteni, hol érem el a legtöbb embert?

Ha önt is foglalkoztatják ezek a kérdések, akkor érdemes tudnia, hogy az utca szintű vásárlóerő adatbázisunkat új adatkörökkel bővítettük, mely erre a kérdésre ad választ.

Városközpontok Budapesten - 2014

Városközpontok Budapesten – 2014

Városközpontok meghatározása a funkciók sűrűsödése szerint

A tematikus térkép alapja a meghatározott szempontok szerint leválogatott szolgáltatási funkciók térbeli sűrűsödése. Minél több ilyen funkció / szolgáltatás van egy helyen, annál valószínűbb, hogy az a helyszín központi funkciót tölt be a környéken.

Bármilyen kis területi egységet vizsgálunk (akár egy lakótelep, városrész vagy kerület) mindig megtalálható az a pont, ami központnak tekinthető. Ezen központi helyek megtalálásában segít a 100×100 utca szintű vásárlóerő adatbázis “Városközpont index” mutatója. A mutató nem csak Budapestre de valamennyi megyeszékhelyre és 20 000 fő népességnél nagyobb településre is elérhető.

Nézze meg a teljes településlistát »

Városközpont meghatározás módszere

A városközponti funkció meghatározásához Magyarország érdekes és fontos helyeit kategóriák szerint csoportosítva tartalmazó POIX adatbázis kiválasztott kategória elemeit használjuk. A geokódolt pontokat fontosságuk szerint súlyozva az utca szintű vásárlóerő adatbázis elemzési egységére (lakott területekre vetített 100×100 méteres rácsháló) összesítjük. Minél több pont esik egy négyzetbe, annál valószínűbb, hogy ott valós városközponti funkció él.

Tudjon meg többet a POIX adatbázisról »

Városközponti funkciót meghatározó szolgáltatások

A városközponti funkciót meghatározó szolgáltatások körébe egyaránt figyelembe vettük a kereskedelmi, oktatási, egészségügyi, közlekedési és pénzügyi szolgáltatások létesítményeinek elhelyezkedését, valamint figyelembe vettük a turisztikai célpontok térbeli elhelyezkedését is.

Foursquare bejelentkezések helye és száma

Foursquare bejelentkezések helye és száma Budapesten

Ismerje meg a teljes adatbázist »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085