Main menu

Budapesti szavazókörök jellemzői

A választások közeledtével elemzési adatbázisaink felhasználásával elvégeztünk pár elemzést, hogy megnézzük milyen általános demográfiai és jövedelmi jellemzőkkel bírnak a 2014. évi országgyűlési választásokon érvényes szavazókörök.

Szavazóköri elemzés forrásadatbázisai

A szavazóköri elemzés az utca szintű vásárlóerő adatbázis demográfiai és jövedelmi mutatóinak szavazóköri poligonokra történt aggregálásával készültek. A térképi megjelenítés az ArcMagyarország térkép EOVK (Egyéni Országgyűlési Választókerületek) rétegének és a GeoXRaszter (utca szintű településtérképek) felhasználásával készültek.

Tudjon meg többet a térképekről! »

Budapest szavazóköreinek demográfiai jellemzői

A budapesti szavazókörökben jellemzően 750-1500 szavazásra jogosult állampolgár lakik, összesen 38 olyan szavazókör van, ahol a szavazásra jogosultak száma meghaladja az 1500 főt, ezek a szavazókörök Budapest különböző városrészeiben szétszórva találhatók.

A választópolgárok korösszetételét illetően érdekesség, hogy a fővárosban 10 olyan szavazókör található, ahol a 63 év felettiek aránya nem éri el a 10 %-ot, míg olyan szavazókör, ahol az idősek aránya meghaladja a 40 %-ot 64 található jellemzően az I. és a XII. kerületben.

Budapest szavazóköreinek jövedelmi helyzete

Az egy főre eső éves nettó jövedelem (2013. évi adatok) szavazókörök szerinti összesítéséből jól látszik, hogy a választókörök nagy részében az átlagos összeg 1-1,5 millió forint között van, ennél magasabb értéket jellemzően az I. és a XII. kerület bizonyos szavazókörei mutatnak.

Elemzési lehetőségek

Hasonló elemzések az utca szintű vásárlóerő adatbázis, vagy a címhez köthető vásárlóerő adatbázis használatával bármilyen területi egységre, vagy egyedi területi lehatárolásra (pl.: értékesítési körzet) is készíthető.

Tudjon meg többet a vásárlóerő mutatókról! »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085