Main menu

Magyar települések népessége – 2016.01.01

A KEKKH publikálta a 2016 január 1. érvényes települési lakónépességi adatokat összes – férfi – nő bontásban. Az adatbázis beépítésre került az ArcAdat adatbázis település szintű demográfiai adatsoraiba.

Magyar települések népessége - 2016

Magyar települések népessége – 2016

Az adatok felhasználásával számos területi elemzés végezhető. Az adatok magasabb közigazgatási szintekre, vagy egyedi területegységekre (pl. ellátási körzetek, vonzáskörzetek) aggregálhatók, más adatokkal összekapcsolva tovább elemezhetők, vagy idősorosan vizsgálhatók.

Járások népessége Magyarországon - 2016

Népesség jellemzői Magyarországon

A településhálózat népesség jellemzőit vizsgálva jól látszik, hogy Budapesten kívül összesen hét olyan város van Magyarországon, amelyiknek lakosságszáma több, mint 100 ezer fő. Ha Budapest kerületeit önállóan vizsgáljuk, megállapítható, hogy öt olyan fővárosi kerület is van, amelynek a lakosságszáma meghaladja ezt a 100 ezer fős értéket.

Ha a járások népességét vizsgáljuk akkor megállapítható, hogy elsősorban a határ mentén, vagy a belső perifériás területeken találunk olyan járásokat, melyek lakosságszáma 2016 elején sem érte el a 15 ezer főt.

Lakónépesség változása 2015 évhez képest

Ha a 2016 január elsejei adatokat összevetjük az előző év adataival továbbra is meghatározó az a folyamat, hogy Budapest és agglomerációjának népessége nő, míg pl. az Alföld belső területeinek népessége tovább csökken.

Magyar-telepulesek-nepesseg-valtozasa-2016

Ha megyei szinten vizsgáljuk az adatokat érdekesség, hogy Győr-Moson-Sopron megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népessége nő jelentősen. További demográfiai elemzések itt érhetők el »

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinFacebooktwittergoogle_pluslinkedin

Letölthető anyagok

Kapcsolat


GeoX Kft.
1035 Budapest
Kerék utca 80.
Tel.: +36 1 439 0055
Fax.: +36 1 700 2085